DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nytt ekonomisystem men ingen ny s-lag

Åland får ingen ny självstyrelselag år 2022. I stället blir det en ändring till det bättre av det ekonomiska systemet i den nuvarande självstyrelselagen, om överenskommelsen inte bryts från rikshåll.
Under den presskonferens om nya självstyrelselagen som nyligen avslutades var budskapet klart: förhoppningen om en ny och modern självstyrelselag till Ålands hundraårsjubileum om fyra år har grusats definitivt.

– Tiden har löpt ut och vi har inte hunnit få alla knutar lösta. Vi kunde inte acceptera de förslag som fanns på rikshåll, sa lantrådet Katrin Sjögren.

Det som återstår är alltså endast en förnyelse av det ekonomiska systemet som reglerar förhållandet mellan Åland och riket. Moderniseringen sker i den gällande självstyrelselagen och innebär fördelar för landskapet jämfört med nu rådande system. I det nya systemet tas hänsyn till befolkningstillväxten, en mekanism som saknas i det nuvarande systemet.

– Om det kommande systemet hade funnits under åren 2007-2016 så hade det gett Åland cirka 10 miljoner euro mera i skatt per år i grundfinansiering, konstaterade finansminister Mats Perämaa.

Är överens

En överenskommelse mellan Åland och riksregeringen finns om det nya ekonomiska systemet, men finansministern vill inte gå ed på att den håller.

– Inget är klart förrän det är klart.

Så vilken är en grundkänsla? Är ni nöjda eller besvikna?

– Grundkänslan är nog besvikelse. Men trots det kan jag väl säga att jag är hyfsat nöjd ändå. Det här var så långt vi kom, säger lantrådet och får medhåll av finansministern.