DELA

Nytt dagis i stan satsar på giftfri lek

Den här veckan börjar de första barnen skolas in i det nya dagiset Skutan i Horelliområdet.

Ett genomgående tema för projektet har varit att de material som barnen kommer i kontakt med ska vara giftfria.
Dörrarna står på vid gavel i det nya daghemmet Skutan i Horelliområdet i Mariehamn och ännu finns lite att fixa innan allt är klart. Men dörrarna ska inte stå på vid gavel när verksamheten väl kommer igång.

– Alla föräldrar och personalen ska få egna koder till dörrarna för att vi ska veta exakt vem som varit in i lokalerna, säger stadens barnomsorgschef Pamela Sjödahl.

Man vill inte att obehöriga inte ska komma in. Stadens daghem Neptunus har redan infört kodlås. Ut kommer man utan kod.

Giftfritt

 

När staden planerat det nya dagiset har man genomgående strävat till att allt ska vara miljövänligt och giftfritt.

– Vi har gjort alla inköp så gott det går enligt den principen. Allt är inte miljömärkt, men vi har valt bort allt med PVC och ftalater, i synnerhet det som barnen ska använda, säger daghemsföreståndare Christina Sjölund.

Blir det inte dyrare att köpa in?

– Inte så mycket. Men utbudet är inte så stort.

Alla stadens daghem har giftinventerats och man har plockat bort de värsta miljöbovarna. Sedan fasas det gamla ut när man inhandlar nytt. Men när man nu bygger nytt är det lätt att få allt rätt med en gång.

– Det är plasterna som är de värsta bovarna, säger Christina Sjölund.

Vi går förbi en toalett där plastpottor står på rad på golvet.

– De är av märket Babybjörn som är godkänt och klart miljömärkt.

– Vi har plockat bort icke-leksaker, det vill säga gamla tangentbord och mobiltelefoner som barnen fått leka med. Även utklädningskläder har kasserats. Gamla bälten innehåller gifter och små barn tuggar och slickar på allt, säger Pamela Sjödahl.

På avdelningarna finns träleksaker och även plastleksaker. Allt som är tillverkat före 2007 kasseras.

Alla gardiner och sofftyger är utan flamskyddsmedel, mattorna är miljömärkta, liksom madrasser, kuddar och täcken. Bordsskivorna på borden i avdelningarna är förutom giftfria också ljuddämpande.

Vad har varit svårast att få tag på?

– Lekmattor! Det har vi inte löst än, säger Christina Sjölund.

För att underlätta städandet och minska dammet förvaras leksakerna i plastbyttor. Byttorna är livsmedelsgodkända, återigen för att småbarn gärna vill smaka på nästan allt, även plastbyttor. De leksaker som inte har märkning gäller det att forska lite kring. Och det ställer krav på dem som säljer till dagiset att de ska veta vad de säljer.

Hur är det med gifter i trädetaljer och golv?

– Vi använder oss av de byggnormer som finns, säger Pamela Sjödahl.

Hon berättar att det finns en handlingsplan under arbete för giftfria daghem i staden. Planen har inte behandlats av socialnämnden än, men det hindrar inte daghemmen att använda sig av de riktlinjer som finns i den. Både matlagning och städning går redan under stadens miljövänliga policy.

Fjäril

 

Skutan är byggt som en fjäril. I själva kroppen finns köket och personalutrymmena och i vingarna finns två avdelningar per vinge. Avdelningarna har döpts till Ekan, Jollen, Färjan och Ubåten. Både barn och personal ska kunna blandas mellan avdelningarna för att lära känna varandra. På sätt vill man att det ska bli en tryggare tillvaro för barnen när de flyttas upp till äldre avdelningar och att personalen kan hoppa in på andra avdelningar och redan vara bekanta för barnen.

I planeringen av lekplatsen har man använt sig av de bästa experterna.

– När gården skulle planeras tog jag med mig några barn från Klintebo där jag jobbade tidigare, och besökte olika lekplatser. De fick säga vad de tyckte att en lekplats skulle ha. Sedan tog vi med oss deras idéer i planeringen, säger Christina Sjölund.

Bland annat ville barnen ha en spindelgunga och uppdelad gård för stora och små barn. De ville också ha träd på gården. Barnens önskemål fick gehör och som kronan på verket finns ett k-märkt hus som ska rustas upp till en fin lekstuga för barnen.

Finns plats

När Skutan nu öppnar sina dörrar betyder det att man kan ta i bruk de gymnastiksalar som funnits i andra dagisar i staden till det de var ämnade för. I brist på dagisplatser har man använt salarna till dagis. Även det tillfälliga dagiset Klintebo, en provisorisk lösning som använts alldeles för länge, stängdes i början av juli.

– Det finns ännu lediga platser på Skutan och vad vi nu ser blir det inte fullt på ett tag. Men mycket hinner ändra under det närmaste halvåret, säger Pamela Sjödahl.