DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>SPORTIGT LAGD Barbara Heinonen gillar motion och promenerar gärna i sin nya hemstad. Någon risk för att få lappsjuka ser hon inte och hänvisar till Mariebad.

Nya stadsdirektören är kompromissernas kvinna

Mindre käbbel, fler kompromisser, snabbare beslut.

Så vill Barbara Heinonen se det politiska Mariehamn.
– Den största utmaningen i Mariehamn är ekonomin. Ekonomin är grunden för god service, säger nya stadsdirektören Barbara Heinonen bestämt.

Och lika bestämt kommer svaret på h4n hur hon tänker ta tag i den utmaningen - hon vill investera med måtta och avyttra fastigheter för att kunna satsa helt ut på kärnverksamheten.

– Fastighetssituationen gjorde mig ganska förskräckt. Staden både äger och hyr en massa fastigheter, det inverkar negativt på ekonomin och därför också på servicen.

Bakom sig har hon bland annat flera år som aktiv SFP-politiker i den före detta hemorten Pargas i Åboland.

– Det är klart att rollen som politiker delvis har präglat mig och det kanske inte blir så lätt alla gånger att vara tjänsteman och inte blanda sig i det politiska, säger hon.

– Samtidigt tror jag att jag kan ha stor nytta av min tid som politiker. Och jag tror att det kan hjälpa mig att se var det finns utrymme för kompromisser.

Just kompromisser är något den nya stadsdirektören betonar ofta.

– Ja, jag tror på kompromisser. Man vill inte ha politiker som käbblar.

Fotnot. Barbara Heinonen intervjuades i förra veckans Rakt på, som kan ses på webben.