DELA
Foto: Fredric Häggblom<07_Bildrubrik>LÄROBOK Boken med det omdebatterade stycket används i Övernäs högstadieskola, men enligt rektorn brukar lärarna förklara felaktigheterna för eleverna.

Sexistiskt citat i biologibok upprör

Ett utdrag ur en biologibok för högstadiet har upprört på sociala meder.

I boken kan man bland annat utläsa att ”flickor förbrukar mindre energi än pojkar eftersom de inte är lika mycket i rörelse”.
– Det är ett helt föråldrat synsätt som inte är acceptabelt i ett modernt samhälle, det stämmer inte överens med de värderingar man har i grundskolan, säger Mia Hanström, ordförande för Ålands feministparaply.

Feministparaplyet lade upp en del av utdraget på Facebook och fick en hel del upprörda kommentarer och delningar.

Boken, som heter ”Skolans biologi – människan” informerar eleverna om att flickor inte rör på sig lika mycket som killar och många flickor är rädda för att gå upp i vikt och således bantar.

Den nämnda boken används varken i Strandnäs, Godby eller Kyrkby högstadieskolor, men nog i Övernäs. Men man är medveten om att vissa delar av boken inte känns helt moderna, säger rektor Peter Holm.

– Vi har noterat att det här avsnittet speglar en föråldrad genussyn. Vi brukar inte ta upp det avsnittet, utan vi påpekar och förklarar felaktigheterna för eleverna, säger Holm som diskuterat boken med ansvariga lärare.

Läs mer i papperstidningen!