DELA
Foto: Ida Jansson<07_Bildrubrik>VEM SKA KÖRA SKIFTET? Driftsprivatiseringen i skärgårdstrafiken har lett till flera besvär till marknadsdomstolen.

Två besvär mot södra linjen-upphandling

Ett företag som förlorade upphandlingen om skärgårdstrafikens södra linje har vänt sig till marknadsdomstolen.

Det gör också Göran Holmberg, tidigare trafikinspektör på landskapet.
Landskapsregeringen beslöt för en månad sen att erbjuda trafiken mellan Långnäs och Galtby till rederiet Nordic Jetline, med huvudkontor i Tallinn.

Nordic Jetline ska köra landskapsfärjorna Skiftet, Gudingen och Ejdern i tre år, med option på ett fjärde år, för 8,6 miljoner.

Ingåbolaget Marilla Ab som också lämnade in ett anbud på södra linjen har nu vänt sig till marknadsdomstolen i Helsingfors för att få beslutet upprivet. Marillas vd heter Mari Hauskaviita men det är hennes sambo Martin Nordström som lämnat in besväret.

– Vi anser att Nordic Jetlines anbud är för lågt för att man ska kunna följa finländska avtal och lagar, säger Martin Nordström.

Han har goda insikter i den åländska skärgårdstrafiken efter att ha varit befälhavare på Knipan, Viggen, Ejdern och Gudingen tre somrar.

”Onormalt lågt”

Marillas besvär grundas på lagen om offentlig upphandling. Ett anbud kan förkastas ”om anbudspriset med hänsyn till upphandlingens art och omfattning är onormalt lågt”. Så är det i det här fallet, tycker Martin Nordström.

Jämfört med vad driften skulle kosta i landskapets regi var Marillas anbud 20 procent billigare. Men Nordic Jet Lines anbud var hela 32 procent billigare.

– Det är mycket pengar, säger Martin Nordström.

Nya Åland har sökt Göran Holmberg för en kommentar om det besvär som han lämnat in.

Nordic Jetline vann också upphandlingen när norra linjen skulle driftsprivatiseras. Det beslutet har också lett till att ett bolag besvärat sig i marknadsdomstolen.