DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nyårsraketer sänker luftkvaliteten

Fira gärna det nya året med raketer. Men var försiktig och välj avfyrningsplatsen med omsorg, uppmanar Alarmcentralen och Finlands säkerhets- och kemikalieverk Tukes.

Det är tillåtet att avfyra fyrverkerier från kl.18 på nyårsafton till klockan 2 natten till nyårsdagen.

Tukes rekommenderar att man gör det på avlägsna och öppna platser.

Det handlar inte bara om risken för skador när raketer avfyras. Fyrverkeripjäser innehåller kemikalier som försämrar luftkvaliteten, i synnerhet i vindstilla väder. Antalet mikropartiklar kan vara upp till tio gånger högre än normalt.

– Förra året mätte vi i Vanda timkoncentrationer på upp till 180 μg/m3 (mikrogram per kubikmeter). Årsmedeltalet för mikropartiklar i huvudstadsregionen är cirka 6–8 μg/m3 och luftkvaliteten klassificeras som dålig om timkoncentrationen av mikropartiklar överstiger 50 μg/m3, säger chefen för luftvårdsenheten vid Helsingforsregionens miljötjänster Hanna Manninen i ett pressmeddelande.

För den som lider av astma, andra kroniska lungsjukdomar eller kranskärlssjukdom, och för barn, är det bäst att titta på fyrverkerier på avstånd. Röken från fyrverkeripjäserna är inte bra för hälsan.

– Om man vill titta på fyrverkerier bör man undvika platser där det finns synlig rök i närheten av marken eller där luften luktar rök, säger Manninen.

Välj en öppen plats

Beslut om att begränsa fyrverkeripjäsers skadliga ämnen har tagits på EU-nivå. Bly är förbjudet och krutmängden är begränsad.

– Det lönar sig att välja en öppen plats för fyrverkerier, långt från byggnader. Det lönar sig att läsa bruksanvisningen noggrant och kontrollera skyddsavstånden i förväg. Den som skjuter fyrverkeripjäser måste bära skyddsglasögon och de rekommenderas också för fyrverkeriets åskådare, säger Jonas Sjelvgren, överinspektör på Tukes.

Tukes påminner om att den som använder fyrverkerier ska ta hänsyn till både människor och djur.

– För exempelvis hundägare är det mycket svårt att röra sig om det i flera dagar smäller till på oväntade klockslag och man inte vet när man kan gå ut med ett skyggt husdjur. Hundar rymmer lätt efter att ha blivit skrämda av en överraskande smäll och kan också utgöra en trafikfara.

Den som använder fyrverkerier ska också städa upp efter sig. Fyrverkerier som inte fungerar kan återlämnas till säljaren.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp