DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tolv punkter avgör nya självstyrelselagens framtid

Förhandlingarna om den nya självstyrelselagen går vidare.

Lanskapsregeringen presenterade idag en lista med tolv punkter där Åland och riket ännu inte är överens. Landskapsregeringen meddelar att man inte rekommenderar lagtinget att godkänna propositionen om ny lag om inte dessa punkter kan lösas.

Landskapsregeringen höll en presskonferens om sina ståndpunkter klockan 12 i dag. Klicka här för att se presskonferensen.

Punkterna berör bland annat kollektivavtal på svenska, JO:s och JK:s rätt att granska Ålands landskapsregering samt de områden som riket föreslår att Åland ska få överta behörigheten av. Enligt landskapsregeringen är de föreslagna behörighetsområdena ”politiskt ointressanta” medan man anser att riket inom andra områden försöker utvidga sina rättigheter.

Landskapsregeringen skriver att man vill att förhandlingarna ska fortsätta, men att man inte kan vika sig efter de krav som justitieministeriet ställt under förhandlingarna.

Enligt ett tidigare uttalande av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är det nu eller aldrig för en ny självstyrelselag. Om inte förslaget lämnas till riksdagen snart kan hela processen rinna ut i sanden, menade hon då.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp