Nya polishunden är liten men snabb

DELA

En patrullhund som ska kunna söka efter narkotika.

Det är den blivande polishunden Kohus arbetsuppgifter efter färdig skolning. Ansvarig för utbildningen är överkonstapel Magnus Gustafsson.
En polishund används som redskap och hjälpmedel i polisens arbete. Hundens känsliga näsa är ett effektivt hjälpmedel för att till exempel leta efter försvunna personer. Hunden kan också användas som maktmedel, hot om maktmedel, i stökiga situationer, berättar överkonstapel Magnus Gustafsson.

Han har varit med sedan 1993 då man för första gången började använda sig av polishundar på Åland. Kohu blir hans femte tjänstehund.

Den blivande polishunden Kohu är av rasen Belgisk vallhund Malinois och är cirka ett år gammal.

Hans första år har han tillbringat hos en civilperson i Kannus i Österbotten som tagit hand om honom och lärt honom de första stegen mot att bli en polishund. Att civilpersoner har hand om valpar ingår i ett projekt som polisen har utformat där polisskolan äger valpen och en civilperson, som får skolning, har hand om valpen under det första levnadsåret.

Hunden får sin första träning inom bland annat skall och lydnad och social träning.

– Sedan kommer det hjärtskärande emot att de måste lämna bort hunden, säger Magnus Gustafsson.

Kohu anlände till Åland i början av veckan och träningen för att bli polishund fortsätter nu tillsammans med husse och överkonstapel Magnus Gustafsson.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!