DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>SISTA VECKORNA De elever som hösten 2016 återvänder till Övernäs skola möts av ett lågenergihus i en klass för sig.

Nya Övernäs skola – i en klass för sig

Nu kör lågenergiprojektet Övernäs skola i gång på allvar.

I går klubbades entreprenörerna och den 8 juni startar byggandet.
Det är flera olika entreprenörer som knyts till om- och nybyggnaden av Övernäs skola i Mariehamn. Planeringskommittén spikade dem i går men avslöjade inte vilka som engageras eller vilka summor offerterna har landat. De uppgifterna blir offentliga först nästa vecka.

Det återstår inte många veckor innan Övernäs skola töms. Byggstarten blir den 8 juni och efter drygt ett år skall den nya om ombyggda skolan vara helt klar.

Och det är inte vilken skola som helst som möter eleverna då höstterminen 2016 inleds. Den är det offentliga Ålands största lågenergiprojekt någonsin där varje enskild detalj från lampor till isolering har granskats noga och valts ut ur ett miljöperspektiv.

Vissa av miljösatsningarna, som till exempel armaturerna, sätter sina spår på det totala priset och har bidragit till att planeringskommittén i tisdags fick begära ett tilläggsanslag på 775 000 euro av stadsfullmäktige. Men kommitténs ordförande Krister Norrgrann (Lib) konstaterade att det som är dyrare att köpa in blir billigare i längden i form av lägre elräkningar.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!