DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>SÄKERHETEN FRÄMST ”När osäkerheten i samhället växer ökar säkerhetstänket”, säger apputvecklarna Dan Nylund och Sebastian Mansnerus.

Nya appen som kan rädda ditt liv

En app som ser var närmaste medicinskt utbildade person befinner sig om en olycka träffar. Det har det åländska femmannateamet med räddningsverkets Sebastian Mansnerus och Dan Nylund, it-teknikern Kim Kalmar, läkaren Malin Ringbom och kirurgen Haile Matheme utvecklat.
När gruppen presenterade sin idé i årets upplaga av idétävlingen Skraknästet blev det en direkt succé. Nu ska gruppen få hjälp av ett specialteam från Sverige att utveckla idén.

– Alla har nappat på direkt eftersom de tycker att det är ett spännande folkhälsoprojekt. Det är nästan så att vi fått tacka nej till folk som vill vara med, säger Nylund.

Allt baserar sig på frivillighet och vem som helst kan få hjälp via appen. Men vem som helst kan inte anmäla sig som sjukvårdspersonal. För det krävs ett intyg som granskas av tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira i riket eller Socialstyrelsen i Sverige.

Alla registrerade hjärtstartare finns också med.

Hur fick ni idén?

– Vi jobbar båda inom räddningstjänsten och har sagt att det är synd att en person med kompetens inte får veta om en olycka händer runt hörnet. Det är under de första sekunderna man räddar liv och det tar ganska länge för räddningsverket att ta sig till skärgårdskommunerna, säger Mansnerus.

Testområde

Till en början fungerar Åland som testområde. Just nu finns appen bara som en betaversion. Men om allt går enligt planerna ska den bli offentlig under hösten.