DELA

Nya Ålands årsbarn blir ny chefredaktör

Nyhetschef Anna Björkroos efterträder på fredag avgående chefredaktören Jonas Bladh.

– Beslutet att acceptera jobbet krävde mycket eftertanke, nu är jag bara entusiastisk.
Då Nya Åland i dag för 35 år sedan kom ut för allra första gången var Anna Björkroos tre månader gammal och hennes pappa, journalisten Anders Johansson, var nyvald ordförande för tidningsandelslagets styrelse.

– Man kunde kanske säga att jag har Nya Åland i blodet, säger Anna Björkroos.

Sedan åtta år tillbaka är Anna Björkroos tidningshusets nyhetschef, sedan styrelsens möte i förrgår är hon dess nya chefredaktör.

Det är ett beslut som välkomnas och applåderas. Både styrelsens och personalens ögon har varit riktade mot just Anna ända sedan Bladh i våras meddelade att han är på väg bort.

Du har själv inte alls varit tänd på tanken, vad är det som har fått dig att ändra dig?

– Det här är ju en stor utmaning och jag har varit tvungen att tänka igenom saken ordentligt. Dels fundera över vad som är bäst för mig själv, dels över vad som är bäst för Nya Åland - behöver vi kanske någon som kommer utifrån med nya fräscha idéer?

Anna Björkroos pratade mycket med personalen och den stora och tydliga uppbackningen fick henne att tänka om.

– Vi är redan väldigt bra på att ”tänka nytt” på den här arbetsplatsen. Att vara först med och att testa olika saker.

– Jag insåg att vi kanske inte alls behöver nya krafter utan tvärtom, någon som känner Nyan och vad Nyanandan innebär. Och jag är ju på inget sett ensam, här finns ett gäng av proffs och jag vet vad vi kan och vill åstadkomma tillsammans.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!