DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny vd på Fifax

Fifax strukturerar om i styrelsen, byter vd och tar sikte på full drift till årsskiftet.

– Allting görs enligt den plan som lades upp från första början, säger styrelsens ordförande Pentti Kulmala.
Fifax ab, som driver den landbaserade fiskodlingen i Eckerö, har gjort stora ommöbleringar i ledningen. Företagets tidigare vd Pontus Nikula har klivit åt sidan och istället träder diplomingenjören Kimmo Jalo in som Fifax nya vd.

– Han är saklig och har gedigen erfarenhet av produktion och produktionsledning. Vi litar på honom, säger Kulmala som varit bekant med Jalo i 30 år.

Vd-bytet är en del i den ursprungliga plan som lades upp när företaget inledde sin verksamhet för drygt två år sedan. Tanken var då att byta vd så snart man gick ifrån uppstartsfasen till den mer operativa fasen, en brytpunkt man nu befinner sig i. Nikula kommer fortsättningsvis att arbeta kvar inom Fifax men som konsult och projektledare.

– Det finns ännu mycket kvar att göra, säger Nikula och tillägger att han är nöjd med sin tid på vd-posten.

Även Kulmala säger att han är nöjd med Nikulas insats.

Enligt siffror som presenterades i bolagets årsbokslut och som tidningen Åland rapporterade om tidigare i veckan gjorde Fifax en förlust, efter skatt, på drygt 492 000 euro 2015, en siffra som är väntad enligt styrelseordförande.

– Vi är i en uppbyggnadsfas och än har vi ingen försäljning. Ett negativt resultat är inte konstigt. Allt är som det ska, säger han och tillägger att siffran om två år, när anläggningen är i full drift, kommer att se annorlunda ut.