DELA
Foto: Torbjörn Björkman<07_Bildrubrik>SPÖKSTAD Den här nöjesfältet var nybyggd när kärn-explosionen inträffade. Det hann aldrig invigas.

Ny syn på kärnkraft efter Tjernobylresa

När Raija-Liisa Eklöw såg den havererade Tjernobylreaktorn ändrades hennes syn på kärnkraften totalt.

– Jag blev kärnkraftsmotståndare på en gång.
Flera ålänningar har besökt kärnkraftverket och staden Pripjat under åren som gått efter kärnkraftskatastrofen 1986.

Under många år var området omkring reaktorn förbjuden mark på grund av den höga strålningsnivån men när ett par decennier gått och reaktorn stod under sitt betonghölje kunde guidade resor innanför 30-kilometersradien börja ordnas.

2008 besökte dåvarande lagtingsledamoten Raija-Liisa Eklöw och biträdande lagtingsdirektör Marine Holm-Johansson Pripjat och Tjernobyl på en resa med Nordiska rådet. Det blev en oförglömlig upplevelse.

– Före katastrofen var jag kärnkraftsförespråkare. Jag var ju röntgensköterska innan jag blev politiker. Men att se övergivna Pripjat – som före olyckan var en modern stad av västerländsk modell, en stad som byggts för kärnkraftspersonalens skull – ändrade allt. Det var bara så hemskt.

Öppna fönster i höghusen. Björkar som växte mitt på vägen. En övergiven lekplats, simhall och idrottsgård. Allt fanns kvar men ändå inte.

Sällskapet från Nordiska rådet bar strålningsmätare under besöket. Ända fram till anläggningen kunde de inte ta sig men väl en bit ifrån där det fanns ett nybyggt informationskontor med information om olyckan.

– Det jag minns från presentationen är att det fanns så mycket strålning i trädens bark att man till varje pris måste undvika skogsbränder eftersom radioaktiviteten då skulle frigöras.

Läs mer och se fler bilder från Pripjat i dagens papperstidning eller i e-Nyan!