DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>NY I SKÄRGÅRDEN Det kändes overkligt att äntligen bli prästvigd, säger Peter Eriksson. I bakgrunden Clas Abrahamsson, Mats Lindgård och biskop Björn Vikström vid prästvigningen nyligen i Borgå domkyrka.

Ny skärgårdspräst skriver sonetter

25 år och kyrkoherde i skärgården – det är Peter Eriksson.

Han prästvigdes i söndags och har just flyttat in i Kumlinge prästgård.
Efter sex års studier vid Åbo Akademi var det dags att vigas till ämbetet den 11 oktober.

– Det känns overkligt, säger han. att det verkligen hänt, det jag sett fram emot så länge.

Peter Eriksson är född i Lojo och talar både svenska och finska.

Han har arbetat flera somrar som sommarteolog i Gustavs och han tillbringade ett par av sina uppväxtår med familjen på Seglinge.

– Jag gick ettan och tvåan i Kumlinge skola. Så när biskopen erbjöd mig arbete i Brändö-Kumlinge församling var valet lätt. Jag gillar skärgården och havet.

Den formella titeln blir tf kyrkoherde, en inte helt vanlig titel för en 25-åring. För att bli ordinarie kyrkoherde ska han klara av både pastoralexamen och ledarutbildning.

Men först väntar en vinter i Brändö-Kumlinge. I början på juli kallas han in som beväringspräst till Dragsvik, han har medveten skjutit upp sin militärtjänstgöring eftersom han ville göra den som färdig präst.

Antagligen kommer gudstjänstdeltagarna snabbt att upptäcka hans stora intressen: Sång, musik och poesi.

– Skärgårdslandskapet inspirerar, förhoppningsvis blir jag lika poetisk när jag skriver predikningarna som när jag skriver mina sonetter.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!