DELA
Foto: Erkki SantamalaNY MODELL Lönearbetet minskar i framtiden och därför behöver man redan nu diskutera en ny modell för invånarnas ekonomiska trygghet, säger Sonja Nordenswan som är talerperson för basinkomströrelsen på Åland. I andra ändan av banderollen står Erica Scott, Benita Laanti-Helander och Soffi Wetterhoff.

Ny rörelse på Åland talar för basinkomst

Basinkomst – vad är det?

– Det är en växande rörelse ute i världen, säger Sonja Nordenswan som går i bräschen för den åländska gruppen BINK.
Gruppen visade upp sig under första maj-firandet i Mariehamns centrum. Den var inte stor – bestod av bara fyra personer – men så var det också i all hast som man bestämde sig för att delta.

Ordet basinkomst på banderollen avslöjar budskapet. Basinkomst är det som också brukar kallas medborgarlön som det talats om i många år redan.

Men enligt gruppen blir det allt mera nödvändigt att resonera i basinkomsttermer när arbetslivet förändras i rasande fart. Nya yrken kommer visserligen att uppstå men inte lika många som de som försvinner. Man kan också gå in för kortare arbetsvecka för att dela på de jobb som finns.

Men alla kommer inte att kunna ha ett lönearbete som de kan försörja sig på, är den utgångspunkt som basinkomströrelsen har.

En basinkomst på 1 000 euro i månaden skulle ge en ekonomisk grundtrygghet och förenkla dagens byråkrati och kontrollapparat. Basinkomsten skulle också ersätta de flesta av de nuvarande bidragen och också de skatteavdrag som får göras.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!