DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny reservoar rymmer sex miljoner liter dricksvatten

Om Ålands vattens reningsprocess fallerar räcker lagren i omkring ett halvt dygn. När den nya vattenreservoaren färdigställts har man istället omkring 1,5 dygn på sig att få igång reningsprocessen igen.
Den nya vattenreservoaren väntas vara klar i maj 2017. Nyan fick en rundtur på bygget vid Ålands vattens anläggning i Dalkarby Jomala tillsammans med planeringsingenjören vid Ålands vatten Gottfrid Öhberg, Byggfirma Hans Mattsons vd Kjell Mattsson och platschefen Patrik Jörgenson.

Vattenreservoaren kommer rymma 6 000 kubikmeter vatten när den är klar. Det är sex miljoner liter. Reservoaren är till för att trygga vattenförsörjningen ifall reningsprocessen skulle fallera. Med nuvarande kapacitet skulle man klara vattenförsörjningen i ett halvt dygn. När den nya reservoaren tas i bruk nästa år har man istället ett och ett halvt dygn på sig att få ordning på reningsprocessen.

Som ett vanligt hus

När reservoaren är klar kommer dess väggar vara 5,8 meter höga. Reservoaren är delvis under marken och när den är färdig kommer den se ut som ett anspråkslöst hus likt de övriga vid Ålands vattens anläggningar. Innan tanken kan fyllas måste man göra ett täthetsprov. Det innebär att tanken fylls med vatten i 28 dagar och så mäter man och ser till att den är tät.

Hur står sig Ålands vatteninfrastruktur jämfört med andra ställen?

– Efter det här bygget är vi nog i framkant när det gäller lager, säger Gottfrid Öhberg.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!