DELA

Ny reseplanerare ska locka turister utan bil

En ny reseplanerare som enkelt visar hur du kan ta dig mellan roliga aktiviteter på Åland. Det har Mats Adamczak tillsammans med företaget Winter tagit fram. Syftet är att erbjuda turister utan bil ett enkelt och lättöverskådligt sätt att ta sig runt på Åland.

– Mycket av det som vi traditionellt marknadsför på Åland, fiske, discgolf, röda klippor och solnedgång är sånt som är svårt att nå utan bil, säger Adamczak.

På hemsidan, som heter TodoAland, kan man leta upp aktiviteter och resemål och sajten hjälper en att hitta kollektivtrafikrutter. Det går även att köpa dagspass direkt på sidan.

– Normalt måste man veta vilken station man ska till, men här kan man bara skriva in exempelvis ”Lappo, discgolfbana” och så får man instruktioner.

Man har arbetat på hemsidan, som även optimerats för telefonanvändning, de senaste sex veckorna. Även om det för tillfället är en betaversion så är den fullt brukbar och lanseras nu för turister att använda.

Ömsen är huvudsponsor för projektet och Landskapsregeringen samt Viking Line och Eckerölinjen är partners. Landskapet har inte gått in med finansiering, men nog med data. Meningen är också att man kan använda all data från turisternas sökningar för att optimera kollektivtrafiken.

– Vi har en ambition att ha bättre kollektivtrafik på somrarna, säger infrastrukturminister Christian Wikström.