DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny högskolerektor ”väldigt glad”

–  Det känns väldigt roligt och jag är väldigt glad, säger Jonas Waller, efter att han i går utsett till ny rektor för Högskolan på Åland.
Waller hoppas kunna tillföra högskolan den kompetens han tillfogat sig genom sitt arbete med undervisning och forskning.

– Jag har samlat på mig mycket erfarenhet i branschen då jag jobbat med det i största delen av mitt liv. Jag tror att vi kan göra något jättebra med högskolan. Jag har kompetens, entusiasm och motivation. Jag verkligen tror, kan och vill lyfta högskolan ytterligare.

Vilken blir den största utmaningen?

– Det får vi se, jag vill inte spekulera. Det första jag ska göra är att lära känna högskolan, människorna, personalen, de som studerar, de som styr och så näringslivet förstås.

Hur viktig är kontakten med näringslivet?

– Det är jätteviktigt att i synnerhet yrkeshögskolorna ha en bra dialog med dem. Tycker inte näringslivet att vi gör rätt saker måste vi ta en rejäl funderare.

Hur ska du genomföra det?

– Det finns inga genvägar. Ungdomarna som söker är medvetna om vad de väljer. Det enda sättet på lång sikt är att se till att vi är arbetslivsorienterade och tillräckligt bra.

Jonas Waller efterträder Edvard Johansson som lämnar tjänsten den sista augusti. Han tillträder den 1 oktober och arbetar på prövotid fram till den 31 juli 2018.

Läs mer i fredagens Nya Åland!