DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>HJÄLPER KATTER Kadi Henell, Cia Borg, Mona Karlsson och Mita Johansson står bakom föreningen Katthjälpen som arbetar för att ta hand om förvildade katter. Här med de omhändertagna kattungarna Chilla, Castor och Mimosa.

Ny förening hjälper hemlösa katter

– Problemet med förvildade katter är enormt på Åland och det liv de lever är helt ovärdigt.

Det säger Mita Johansson från nystartade Katthjälpen, som arbetar för att ge de hemlösa katterna ett bättre liv.
Mita Johansson uppskattar att det finns flera tusen hemlösa förvildade katter på Åland idag.

– Det är ett fruktansvärt liv de lever, helt ovärdigt. De måste slåss för sin mat och de okastrerade katterna hamnar också ofta i slagsmål om sitt revir. De får mycket skador, såren blir infekterade och de får ofta skabb eller andra sjukdomar, berättar Mita Johansson.

I början av sommaren gick fyra kattälskare samman för att försöka göra något åt det växande problemet. Genom föreningen Katthjälpen på Åland arbetar Mita Johansson, Cia Borg, Mona Karlsson och Kadi Henell för att hitta nya hem till katterna.

Föreningen har en jourtelefon där man nås dygnet runt och tar emot tips från människor som observerat en övergiven eller förvildad katt. Är det fråga om en kattunge åker någon av medlemmarna till platsen och hämtar upp den och om det gäller en äldre katt använder man sig av mårdhundsfällor för att fånga in den.

Läs mer i måndagens Nya Åland!