DELA
Foto: Tuomo Tuovinen<07_Bildrubrik>FÖRSTÖR ALLT Skrumpnar bären på din havtornsbuske bort? Då kan det finnas risk för att havtornsflugan flyttat in, kontakta i så fall Naturresursinstitutet.

Ny fluga hot mot havtornet

Skadeinsekten havtornsflugan har observerats i Finland.

Naturresursinstitutet slår larm och ber om allmänhetens hjälp.
– I Finland har landat en ny invasiv art, havtornsflugan. Den obehagliga skadeinsekten lämnar endast tomma skal efter sig.

Det skriver Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Havtornsflugan har hittills påträffats i två trädgårdar, i St. Karins och Euraåminne.

– Högst sannolikt har flugan tagit sig till Finland på egna vingar och så småningom spridits från buske till buske. Vi har ännu inte fått några rapporter om observationer från Sverige, men troligtvis finns flugan där också, säger Sanna Kauppinen, äldre forskare vid institutet.

Havtornsflugan, Rhagoletis batava, har under de senaste åren spridit sig i Europa. Den är så ny att bekämpningsmetoderna fortfarande är i det första testskedet.

Egentligen är det inte själva flugan som är boven men avkomman, larverna.

– Havtornsflugan lägger sina ägg i omogna havtornsbär i juli och larverna äter upp fruktköttet, så att bara tomma skal blir kvar i buskarna. Flugan kan förstöra alla bär i en buske, skriver institutet.

Naturresursinstitutet ber om hjälp med observationer för att kartlägga spridningen och planera in bekämpning till nästa sommar.

Kontaktpersoner:

Sanna Kauppinen, Naturresursinstitutet, tel 029 532 6221, sanna.kauppinen@luke.fi

Isa Lindqvist, Naturresursinstitutet, tel 029 532 6337, isa.lindqvist@luke.fi