DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny festival vill lyfta Åland ur Åland

Den nya kultur- och musikfestivalen Kökart Festival hoppas locka besökare från öst, väst, och resterande Åland.
– Kökar är en unik plats för att det är så känsligt både som samhälle och som natur. Samtidigt hör det till det vackraste och tryggaste som finns. Och så har vi fått ett fint stöd från Kökars kommun, säger Jacob M. Haagendal, direktör för Nordens institut på Åland som ligger bakom projektet.

Kökart Festival vill belysa mycket samtidigt. Bland annat syftar det till att, som Haagendal uttrycker det, ”lyfta Åland ur Åland”, att göra det mera uppmärksammat och åtråvärt för resten av världen. Detta genom att inspirera både deltagare och artisterna, så att ryktet om Kökar sprids.

Festivalen består av två delar. Den första delen utgörs av tre workshops: en om film, där Lucas Åsbacka är workshopledare, och en om arkitektur i känsliga miljöer, under ledning av Norge-baserade arkitekterna Marina Bauer och Karolina Kalstveit. Den tredje workshopen är okänd tillsvidare.

– För den andra delen av festivalen, som är konserter, har vi bjudit in artister från de nordiska länderna, bl.a. Bromander från Åland och Izabell från Norge. Åtta artister blir det sammanlagt, säger Haagendal.