DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nu ska svenskarna lockas till ”hemester” på Åland

Åland ska marknadsföras som utländskt fast hemma på finländska sidan och tvärtom, alltså hemma fast borta, på den svenska. Med det, och en sprillans ny hemsida, går Visit Åland in för i sin marknadsföring för den här säsongen.

Under 2020 och 2021 fick Visit Åland rejäla budgettillskott för att marknadsföra Åland som en trygg besöksdestination under coronapandemin. 2022 blir ett mer normalt år, vilket också syns i kassan även om man även för det här året har fått extra stöd (350 000 euro) av landskapsregeringen.

Visit Åland har bra självförtroende inför turistsäsongen. Bland annat har man fått en ny och fräsch hemsida, ett projekt som sträcker sig över tre års tid men där man redan kommit en bra bit på vägen, och det satsas för fullt på visuell marknadsföring – både i Sverige och i Finland.

Borta fast hemma

Under pandemin sattes merparten (77 procent) av budgetresurserna på att marknadsföra Åland som ett tryggt alternativ till utlandsresa för finländare. Den inslagna vägen fortsätter man på, men budskapet har förfinats något och man har också jämnat ut budgetinsatserna lite grann. Under 2022 kommer 60 procent av budgetresurserna läggas på marknadsföring mot Finland.

– Vi vill ge bilden av Åland som ett resmål som känns som att vara utomlands, fast det är hemma, säger Josefin Feld Hagman, som är marknadsförings- och varumärkesansvarig på Visit Åland.

I marknadsföringsstrategin mot grannarna i väst har man i stället vänt på det. Efter en marknadsundersökning upptäcktes att svenskar tycker att Åland känns som ”hemester” fast borta.

– Vi kunde konstatera att Åland känns som en hemesterort för svenskarna, säger Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund.

– Vi har inte varit lika närvarande i Sverige de senaste åren på grund av pandemin, så nu är det dags att locka dem tillbaka hit, säger Josefin Feld Hagman.

Årets turistsäsong ser riktigt lovande ut, menar de. Men det finns ett orosmoln, berättar Lotta Berner Sjölund.

– Bemanningen. Särskilt inom restaurangbranschen. Annars ser det faktiskt riktigt bra ut. Men man märker att våra medlemmar inte riktigt vågar hoppas på en bra säsong, de är fortfarande väldigt försiktiga – av förklarliga skäl.

Bildrik hemsida

Hemsidan har utvecklats av den digitala byrån Winter med Joel Bergman i spetsen och har över 420 olika sidor med information och tips. På sidan har man satsat mycket på bild och videoklipp som ett verktyg för att inspirera den digitala besökaren att boka en vistelse och fysiskt besöka Åland. Hittills har Visit Åland lagt ut runt 30 000 euro på projektet, men den totala budgeten över tre år ligger på 90 000 euro.