DELA

Jämställdhetskonsult om krisen i Teater Alandica: ”Nu måste föreningen agera”

Anklagelserna mot Teater Alandicas styrelseordförande och regissör Robert Liewendahl kom som en chock för Feministparaplyets Jane Carlsson, som tillsammans med en kollega och Ekvalita har jobbat intensivt med att förbättra föreningens jämställdhetsarbete.– Det är fruktansvärt och får inte hända, säger hon till Nya Åland.

Robert Liewendahl klev av som styrelseordförande för Teater Alandica samt regissör för den kommande föreställningen ”En Julsaga” på söndagen efter att Hufvudstadsbladet publicerat en granskning av föreningen och dess ordförande. Men redan i våras skakades föreningen av ett upprop där ett 30-tal kvinnor vittnade om sexuella trakasserier.

Föreningen har sedan dess arbetat med att öka trygghetskänslan och främja jämställdhet i verksamheten. Arbetet leds av representanter från Ålands feministparaply och Ekvalita inom ramen för landskapsregeringens projekt Trygghet i föreningslivet och avslöjandet kom som en överraskning för Ålands feministparaplys Jane Carlsson.

– Jag fick verkligen en chock. Det är fruktansvärt och får inte förekomma. Nu måste föreningen agera och det med en gång, vilket jag också upplever att den gjorde. De kallade till krismöte direkt och fattade beslut om att personen inte skulle vara kvar.

Så sent som för några veckor sedan intervjuades Robert Liewendahl i samband med att man inom föreningen utsett en trygghetsperson som de aktiva ska kunna vända sig till.

– Efter de händelser som var i mars har vi gjort allt vi kan för att skapa en trygga arbetsmiljö och se till att det inte får hända igen, sade Liewendahl då.

Hur har ni jobbat med föreningen sedan händelserna i våras?

– Vi har börjat med att analysera nuläget i föreningen och träffat samtliga aktiva för att prata om hur det känns och är. Alla har fått en utbildning i vad som är sexuella trakasserier och om gränsdragningar, så att alla ska vara med på var gränsen dras någonstans. Det här har alla i föreningen fått, även styrelsen som också utbildats i vilket ansvar de har.

Styrelsens ansvar inkluderar att plocka bort personer som gör sig skyldiga till trakasserier och olämpligt beteende.

– Då får man se till att den personen kliver åt sidan.

Enligt granskningen ska detta ha pågått i många år, uppfattar du att styrelsen för Teater Alandica kände till detta?

– Det är otroligt svårt för mig att veta. Men jag uppfattade att styrelsen upplevde sig själv vara väldigt ovetande.

Hur påverkas ert och Ekvalitas framtida jämställdhetsarbete med föreningen av detta?

– Vi har en jämställdhetsplan som måste göras oavsett, men den kommer att skrivas om eftersom det uppkommit andra saker som vi behöver sätta fokus på. Vi behöver ta ett större helhetsgrepp och kanske ha andra mål och åtgärder än tidigare.

Vad anser ni att föreningen måste göra? Räcker det att ta hjälp av er eller måste föreningen formas om i grunden?

– De måste den göra. Jag upplever också att styrelsen ser det själv eftersom man pausar produktionen och inser att man måste ta ett helhetsgrepp och jobba hårt internt med det här. Det finns flera bra personer i föreningen som vill komma till rätta med det här.