DELA

Nu kommer åskan

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Den senaste veckan har bjudit på högsommarvärme med temperaturer upp mot 23 grader men fortsatt torrt. Den kommande veckan ser dock ut att ge lite regn och kanske till och med åska.

De blågröna algerna (cyanobakterier) börjar bli allmänna i hela skärgårdshavet liksom i haven runt Åland. Det blir fortsättningsvis ganska svaga vindar och ytvattentemperaturen i havet är upp mot 18 grader och även högre i vikarna som gynnar algtillväxten minst fram till mitten av augusti.

Situationen förbättrades troligen till en del på tisdagen då det blåste som mest sydliga vindar på 14 meter per sekund. som rörde om ytvattnet. Kontrollera vattenkvaliteten innan ni går och simmar eller släpper hunden i vattnet. Kanske fiffigast att hålla hundarna på land.

Dags att sammanfatta julmånaden: Normal medeltemperatur för Åland och juli är 16,4 grader och blev c:a 15,6 grader. Normal nederbörd för juli är 53 mm och blev 22,5 mm vid mätstationen i Jomala by. Den kallaste julimånaden sedan 1961 är 1977 med en medeltemperatur på 13,1 grader och varmast 2010 med 19,4 grader. Mesta nederbörden 2000 med 155 mm och minsta 2008 med 2,3 mm.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan