DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nordic Jetline anklagas för avtalsbrott

Underbemanning, felaktiga löner, utebliven övertidsersättning och orealistiska arbetstider på Nordic Jetline har fått anställda och fackrepresentanter att reagera. En anställd som Nyan har pratat med har fått nog.

– De följer inte avtalen, säger personen som vill vara anonym.
Enligt Nyans källa är missnöjet utbrett bland Nordic Jetlines anställda. Hen vill inte berätta i tidningen om sina arbetsuppgifter med risk för att bli identifierad och utsatt för repressalier, men berättar om förväntningar från arbetsgivaren som hen uppfattar som orealistiska.

– Vi får inte jobba över, men det är omöjligt att utföra alla arbetsuppgifter på de timmar som vi ska jobba. För att kunna utföra mitt jobb på ett bra sätt måste jag jobba övertid, vilket jag inte får betalt för.

I personens schema fanns under våren så många timmar som tolv inplanerade på ett arbetspass, trots att det högst tillåtna timantalet är tio. I kollektivavtalet står det även att man inte får arbeta mer än 40 timmar per vecka, något som man också bryter mot. Också dygnsvilan är kortare än det som anges i kollektivavtalet.

Läs mer om kritiken och vad Nordic Jetline svarar i torsdagens Nya Åland!