DELA
Foto:

Nio manliga sjukskötare – på 16 år

Bara 9 av 150 utexaminerade sjukskötare från Högskolan på Åland de senaste 16 åren är män.
Hundra procent av de utexaminerade på vårdutbildningen på Högskolan på Åland under 2015 var kvinnor. Årets könsfördelning följer tidigare års mönster, bara nio manliga sjukskötare har utexaminerats under en 16-årsperiod. Det visar statistik från Åsub.

– Vi gör ingenting aktivt för att locka fler män eller kvinnor till vissa utbildningar. Jag tycker kanske inte att det är vår roll utan det är fritt fram för alla att söka. Men visst skulle det säkert behövas fler män inom vården, säger Edvard Johansson som är rektor för Högskolan på Åland.

Mönstret är det motsatta på de tekniska utbildningarna där samtliga 26 elever under 2015 var män. Från sjöfartsprogrammet examinerades två kvinnor och elva män. Jämnast var könsfördelningen inom handel och samhällsvetenskap där 16 av de 30 utexaminerade var män.

Av de 63 elever på högskolan som tog examen förra året var 42 av dem män och och 21 kvinnor. Den populäraste utbildningen var maskinteknik där 20 personer tog examen, samtliga män, medan bara två personer tog examen i elektroteknik.