DELA

Nina Fellman lämnar Nyan – ställer upp för socialdemokraterna i höst

Efter nästan 20 på Nya Åland slutar Nina Fellman på tidningen för att ställa upp höstens lagtingsval. Det meddelar hon i dag.

– Jag känner att det är dags för mig att gå vidare. Jag vill inte sitta på min rumpa i 20 år till och sedan gå i pension. Jag känner att det finns ogjorda saker som jag vill testa och lära mig, säger Nina Fellman.

Har du funderat över det här länge?

– Nej, inte speciellt länge. En dag stod det bara klart att nu är det dags. Som när man drar på en skottkärra hur länge som helst och så ställer man ner den och inser plötsligt att man inte måste bära på det här hela tiden.

Känslomässigt var det ändå inte ett enkelt beslut.

– Det har varit ett jättesvårt beslut för mig för jag älskar verkligen Nya Åland och jag älskar journalistik. Men jag tycker att det ska bli roligt att utmana mig själv och lära mig nya saker.

Varför ställer du upp för socialdemokraterna?

– Det är ingen stor hemlighet att det är där som jag ideologiskt hör hemma. I mitt jobb som journalist och ledarskribent har jag haft en annan roll. Jag skulle säga att jag har varit mindre vänster i det som jag har skrivit än vad Niklas Lampi (Tidningen Ålands chefredaktör) är höger.

Exakt vilka hennes valteman kommer att vara vill hon inte gå ut med ännu eftersom hon vill diskutera saken med partiet först.

– Om man tittar på det kommunala fältet i dag är solidaritet något som man helt har glömt bort. Det handlar om att de rika kommunerna måste betala för servicen i de fattigare kommunerna. Annars blir det delar av Åland som utarmas.

Sista ledaren

Fellman jobbar kvar till slutet av augusti men några fler ledare kommer hon inte att skriva.

– Jag kommer att jobba med utvecklingsprojekt inom företaget som inte har med det redaktionella att göra.

Det är ingen hemlighet att det går dåligt för mediebranschen. Hur ser du på Nyans framtid?

– Jag lämnar inte Nya Åland för att jag tror att den ska gå under. Tvärtom känner jag att vi har en massa spännande framtidsplaner och jag tror att vi har kommit på hur man ska göra det. Den tiden som jag är kvar på Nyan ska jag ägna åt framtidsplanerna. Blir det någon tidning som blir kvar på Åland så är det vi.

Har den senaste tidens hatmejl något med ditt beslut att sluta att göra?

– Inte alls. De är otrevliga och de fortsätter. I helgen har jag fått tre nya mejl och två nya vänförfrågningar av märkliga personer utan andra vänner med arabiskt klingande namn.

I stället ser hon ser mejlen som en drivkraft i en tid då hon ser att fascismen växer i Norden och Europa.

– Jag känner att jag inte vill vara en av de där människorna som inte gjorde något. Jag känner ett behov av att ta spjärn mot det med hela kroppen.

Är du klar med journalistiken?

– Nej, det tror jag inte. Men just i den här formen just nu är det dags att gå vidare. Att skriva för mig är som att andas. Jag kan inte låta bli.