DELA
Foto: PRIVAT

Nidaros-sten hälsning till åländska pilgrimer

En 900 år gammal sten från Nidarosdomen Trondheim har förts till Åland, som en hälsning till åländska pilgrimer.

I söndags var det återträff för åländska pilgrimer i S:t Görans kyrka med anledning av att den 900 år gamla stenen från Nidarosdomen var på Åland.

Så här berättas i ett pressmeddelande:

”Den 25 maj vid Åbo domkyrka startade invigningsvandringen av den nya 1 200 kilometer långa St Olofs-leden som förenar Finland, Åland, Sverige och Norge.

Ärkebiskop Tapio Luoma sände en hälsning via en budkavle till biskop Helga i Trondheim. Budkavlen bars av pilgrimer genom den åboländska och åländska skärgården och anlände till fasta Åland 1 juni.

En grupp åländska pilgrimer vandrade över Åland under ledning av Maria Widén och förde 6 juni budkavlen över Ålands hav där de överlämnade den till svenska pilgrimer i Grisslehamn.

Dessa pilgrimer fortsatte sedan vandringen till svensk-norska gränsen där en grupp på ca 10 personer tog över. Med i gruppen var åländska Ester Laurell som deltog i överräckandet av ärkebiskop Tapio Luomas hälsning till biskop Helga under det årliga högtidliga firandet av Norges nationalhelgon S:t Olof den 29 juli i Nidarosdomen i Trondheim. Budkavlen hade då färdats över land och hav i sju veckor.

Som tack för denna hälsning sände biskop Helga en 900 år gammal sten från Nidarosdomen i retur med Ester Laurell.”

Efter att stenen varit på Åland fördes den till riket för att överräckas till biskop Tapio Luoma i Åbo domkyrka.