DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nekades villkorligt körförbud av rätten

En 18-årig man har dömts till böter för att ha kört för fort med motorcykel.

Tingsrätten sa nej till att ge honom endast villkorligt körförbud.
Det var den 12 augusti som 18-åringen glömde lätta på gasen när han körde på 50-sträcka i Hammarland Frebbenby. I stället körde han 123 km i timmen, mer än dubbla tillåtna hastigheten, och togs av polisen som gav honom temporärt körförbud i väntan på rättegången som hölls nyligen. Ingen annan utsattes för konkret fara.

I en inlaga till tingsrätten försökte 18-åringen förmå domstolen att utfärda endast villkorligt körförbud. Han uppgav att det var svårt att få vardagen att fungera utan körkort och att han inte kan ta sig till sitt ordinarie jobb. I stället bodde han i en husbil på arbetsplatsens parkering. Han blir alltså tvungen att antingen frysa eller ge upp sin ordinarie arbetsplats, angav han som orsak.

Hans arbetsgivare skrev i ett intyg att ynglingen kör hjullastare på inhägnat område och att hans anställning skulle upphöra i november.

Tingsrätten konstaterar att 18-åringen inte kunnat styrka att körkortet är nödvändigt för honom i hans yrke och att avsaknaden av körkort inte påverkar hans inkomst. Därför sa domstolen nej till hans yrkande.

Straffet för fortkörningen blev 60 dagsböter, totalt 360 euro, och körförbud till 12 januari nästa år.