DELA
Foto: Jonas EdsvikSLÄPPS FRI Syftet med att vem som helst får registrera en ax-domän är att göra Åland mer känt ute i världen. –Jag är nog lite skeptisk till att ax skulle göra någon större succé, kommenterade dataexperten Anders ”Dalton” Gustafsson i Nya Åland.

Näringslivets föreslag att släppa .ax fritt

Landskapsregeringen beslutade att avreglera ax-domänen i samråd med näringslivet eftersom rikets motsvarighet .fi hade fått kritik för att vara för snäv i förhållande till EU-rätten.

Det uppger den förra regeringens infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C).
Som Nya Åland tidigare berättat blir det i september fritt för vem som helst i världen att registrera en ax-domän, något som väckt kritik.

Domännamn är enligt förra regeringens infrastrukturminister Veronica Thörnroos delvis en riksbehörighet men på grund av att riket använder .fi och Åland .ax så fick Åland ta hand om domänen själv via en överenskommelseförordning. 2013 gjorde riket en revidering av informationsbalken och frågan om .fi kom på tal.

– EU påpekade att skrivelserna kring .fi-domänen var för begränsade så som lagstiftningen var för formulerad, säger Thörnroos.

Ålands näringsliv kom vid det tillfället med två skrivelser till landskapsregeringen om att man såg affärsmöjligheter med .ax–domänen och ville luckra upp bestämmelserna.

Sammantaget blev utlåtandet den 30 maj 2013 i linje med regelverket att luckra upp reglerna kring vem som får registrera .ax–domänen.

– Vi uttryckte då en oro för att det här skulle kunna missbrukas.

Thörnroos säger att frågan gick via självstyrelsepolitiska nämnden och processades i lagtinget.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!