DELA
Foto: Stefan Öhberg

Medborgarinitiativ för lottospel

Spelombuden på Åland har gått samman för att starta ett medborgarinitiativ. Syftet är att få en lösning på Veikkaus-krisen.
– Det är mycket känslor i det här, många kommer till oss och frågar om spelen. Vi är trötta på att vara utan svar, säger Anders Holmberg på Select som tillsammans med Sverker Jansson från Firma Erik Mattsson, Mattias Hendersson och Jan-Erik Karlsson från Ombudet i Maxinge samt Sture Andersson på Hugos har initierat en namninsamling för lotterins återkomst till Åland.

– Det är de facto en rättighet, säger Jansson och får medhåll av Hendersson.

– Det är ett nationellt lotteri och det är konstigt att Åland inte får vara med.

De hänvisar till Veikkaus som försvann i början av året, men det är bara senaste i raden av spel som försvunnit från den åländska marknaden.

– 2000 tog de bort vadhållningspelen och 2017 slutade stryktipset, säger Holmberg.

Kommunikationen från landskapet har varit bristfällig, anser ombuden.

– De säger att frågan är komplicerad, säger Jansson.

– Det skapar mycket konspirationsteorier och folk och instanser pekas ut, säger Hendersson.

Det bidrar även till en ökning av annat spelande, befarar han.

– Man söker sig till utländska sajter istället för att inkomsterna hålls inom landet och går till allmännyttig verksamhet.

Andra använder sig av ”bulvaner” på fastlandet eller åker över själva.

– Jag vet folk som arrangerar resor till Åbo och lämnar tio veckors lotter, säger Holmberg som konstaterar att det är en hjärtefråga för många ålänningar.

– Jag har en kund som funderar gå till EU-domstolen.

För att få mer klarhet i saken och förhoppningsvis få Veikkaus tillbaka till Åland startar man nu ett medborgarinitiativ.

– Vi uppmanar landskapsregeringen att vidta åtgärder. Vi behöver komma upp i tusen underskrifter, men målsättningen är fler, säger Holmberg.

– Vi måste börja agera, säger Jansson.