DELA
Foto: Jonas Edsvik

Motvind för Veikkaus automatspel i riket

Ska det statliga spelbolaget Veikkaus tvingas ta bort sina spelautomater från butiker och kiosker också i riket?

Både privatpersoner och politiker vill nu begränsa Veikkausspelet.
På Åland är det landskapets penningautomatförening Paf som ansvarar för automatspel, med en åldersgräns på 18 år. Någon diskussion om att ytterligare begränsa tillgången till Pafs spelautomater finns inte, säger kansliministern Nina Fellman (S).

Men i riket har en opinion mot att Veikkaus spelautomater är lättillgängliga snabbt växt fram. En av orsakerna är Veikkaus aggressiva marknadsföring, i synnerhet en hårt kritiserad radioreklam där två personer vänder sig till en terapeut och och frågar om sitt spelbegär. Terapeutens svar blir att de kan förverkliga sina drömmar på Veikkaus spelsajt eller på travbanan.

Ett av Veikkaus uppdrag är att motarbeta spelberoende men den här reklamen ansågs ha motsatt effekt. Den drogs snabbt in av Veikkaus, skriver Hufvudstadsbladet.

Namninsamling

Samtidigt har ett medborgarinitiativ för att få bort Veikkaus automater från allmänna utrymmen fått över 20 000 underskrifter. Namninsamlingen startades av Jenna Mäkelä, som själv haft svåra spelproblem.

I sin bok ”När spelbegäret tar makten”, som bara finns på finska, beskriver hon hur spelberoendet drev henne till två självmordsförsök. Hon har dömts för bedrägeri och spelandet har gett henne skulder som hon får dras med resten av sitt liv.

Ministerstöd

Jenna Mäkela vill att automaterna flyttas till övervakade spelsalar.

– Samhällets jobb är att stöda personer som bestämmer sig för att kämpa emot sitt spelberoende, inte att knuffa dem tillbaka till problemet, säger hon till Yle.

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) vill också flytta spelautomaterna till utrymmen där alla spelare måste identifiera sig, skriver Svensk Presstjänst.

Ministern oroar sig för att personer som redan har det svårt ekonomiskt ställt blir överskuldsatta på grund av penningspel.

Veikkaus har drygt 18 000 spelautomater utplacerade i Finland.