DELA

Mörk dag för det gemensamma Europa

Riksdagsledamot Mats Löfström är överraskad och besviken över valresultatet i Storbritannien.
– Europa behöver hålla ihop när man står inför svåra tider och stora utmaningar. Alla bedömningar som gjorts före valet visade på att Storbritannien kommer vara förlorare om man går ur.

 

Väntat 
Att det blev som det blev är ändå inte helt oväntat säger han, opinionsmätningar visade på att det kunde gå så här.
– Det var en stor risktagning av David Cameron när han tog initiativet till en folkomröstning. Storbritanniens vänner runt om i världen tycker de gör ett misstag.
Enligt Löfström betyder ett EU utträde att Storbritannien inte är lika intressanta ute i världen längre.

 

2243817

 
Mörk dag
Folkomröstningar krävs också på annat håll i Europa. I Holland vill frihetspartiets ledare Geert Wilders ha en omröstning om landets EU-medlemskap. Likadant vill Marine Le Pen från Nationella Fronten i Frankrike.
– Det är en mörk dag för det gemensamma Europa. En klar seger för populisterna, säger Löfström.

Vad betyder det för EU:s framtid om fler länder vill rösta om att gå ur?
–  Visst finns det en viss risk för att det kan bli en dominoeffekt men det är alldeles för tidigt att säga. EU är fortfarande ett fredsprojekt som har garanterat fred i Europa under historisk lång period. Även det ekonomiska välståndet är historiskt långt. Britterna har inte varit rikare under någon annan tid under världshistorien än vad de är nu. Hela Europa är rikare totalt sett än vad vi någonsin varit. Om vi monterar ner det kan vi inte garantera en långsiktigt ekonomisk stabilitet. Övriga världen går vidare oavsett vad Europa gör. Låter vi populismen fortsätta framåt har vi svårt att garantera fred och säkerhet på långsikt.

Kan Finland rösta om att gå ur, med tanke på Soini som utrikesminister

– Sannfinländarna har inte drivit en sådan linje, bara att lämna Euron. Finland är ett litet land, vi hörs inte ute i världen om vi lämnar EU.

 

Intern kris
– Storbritannien står inför en intern kris. Vem tar över ledarskapet för Tory? Man ser starka skiljelinjer i landet där Skottland och Nordirland ville stanna kvar i EU. Tack vare EU har man garanterat fred på Nordirland under en lång period. I huvudstaden röstade yngre personer för att stanna kvar.

 
De som vill lämna EU var England och Wales. Bland städerna som röstade för att stanna kvar var London, Manchester, Leeds, Oxford och Glasgow. Bland städerna som ville lämna fanns bland annat Portsmouth, Sheffield, Birmingham och Plymouth.

 
– Klart vi hade hoppats på att det inte skulle gå på det här viset. Storbritannien är en viktig samarbetspartner för hela norden. De nordiska länderna och Storbritannien har delat många synsätt med mindre detaljreglering från EU:s håll.Vi tappar en viktig bundsförvant.
Storbritannien är ett land som Finland har goda relationer med. Löfström poängterar att fast Storbritannien lämnar EU lämnar de inte Europa.
– Det är viktigt att vänskapsbanden finns kvar. England är ett land som många ålänningar har besökt, många har vänner och släktingar där. Vänskapen ska finnas kvar man ska inte piska upp någon bitterhet mellan EU och Storbritannien.

 

2243816
Norden och EU
Löfström tycket att norden har betydligt mera att ge gällande EU-politiken. I Finland har man varit ganska passiva den senaste tiden eftersom det funnits många interna frågor som tagit tid.
– Här måste man bli mera aktiv och kliva fram. Det finns ett gjutfel i dagens EU, det visar britternas omröstning på. Vi bör alla ta ett gemensamt ansvar och förändra. EU har en viktig roll att spela i framtiden med en starkare legitimitet än i dag.