DELA
Foto: Jonas Edsvik

Monster, pirater och fika på barnens stora födelsedagsfest

Rädda Barnen i Finland fyller 100 år och det firas över hela landet på lördag. På Åland hålls ”barnens stora födelsedagsfest” på Ålands Sjöfartsmuseum.

På lördag den 20 augusti ställer åländska Rädda Barnen till med kalas tillsammans med Ålands sjöfartsmuseum för att fira att Rädda Barnen i Finland fyller 100 år. Födelsedagskalaset pågår klockan 13–16 på sjöfartsmuseet som har fri entré klockan 13–17.

– Hoppas att barn i alla åldrar vill komma och fira med oss på lördag, säger Lotta Angergård från Rädda Barnen.

I Engelska parken, som ligger alldeles intill museet, kan man leka lekar tillsammans med barnledare från Ålands Yrkesgymnasium. Inne i sjöfartsmuseet kan man plåstra om monster i monsterakuten tillsammans med lekterapeuten Linda Sundberg, gå på Rubys skattjakt, pyssla sin egen monsterhatt och lära sig mer om barns rättigheter. En av barnens rättigheter enligt barnkonventionen är barns rätt till kultur. Därför tycker Lotta på Rädda Barnen att det passar bra att hålla födelsedagsfesten på sjöfartsmuseet.

– Det blir också fika, det är ju självklart på ett födelsedagskalas.

På kajen nedanför Pommern hålls en piratskola klockan 14 och 15.

– Då kan man bli pirat för en stund, säger Heidi Viktorsson på Ålands sjöfartsmuseum och berättar att man får lära sig både prata och dansa som en pirat av kapten Långfot.

Samma dag pågår ”#discgolfcharityday”. Då kan man gå en discgolfrunda på någon av de åländska banorna och samtidigt bidra till Rädda Barnens Ukraina-insamling.

Hoppas på många gäster

Presenter hör ju också till födelsedagskalas. Men vad önskar sig en hundraårig förening?

– Det viktigaste är att man vill komma och fira med oss, säger Lotta men de önskar sig också fler barnrättskämpar som kommer med i arbetet för barns rättigheter.

– Blir vi fler medlemmar kommer också fler att lyssna på oss.

Flera hundratals barn har kommit på tidigare kalas som Rädda Barnen ordnat och arrangörerna hoppas på många gäster även på lördag.

– Det finns mycket fika!