DELA
Foto: Stefan Öhberg

Mögelost och kålrabbi för kräsna smaklökar

– Åländskt mathantverk gör det möjligt för landsbygden och skärgården att leva. Det gäller att vi alla hjälps åt så att mathantverkarna kan göra sitt jobb, sa kocken Viktor Eriksson efter gårdagens provsmakning.
Han satt med i den smakpanel bestående av partiledare, politiker, tjänstemän och experter som smakade på de mathantverksprodukter som Ålands yrkesgymnasiums vuxenstuderande experimenterat fram som examensprodukter när den ettåriga utbildningen nu närmar sig slutet.

De övriga i panelen var partiledarna Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S), lagtingsledamoten Ingrid Johansson (Lib), yrkesgymnasiets kocklärare Tage Fyrqvist och rektor Inger Rosenberg-Mattsson.

Mathantverksprodukterna är nya och finns inte ute på marknaden – ännu. Panelen smakade sig igenom mycket sött – äppelbiscotti, marmelad och sirap gjord på olika bär och frukter, havtornsnektar och äppelchips. De salta produkterna var få, blåmögelost och mjölksyrad kålrabbi smaksatt med chili och fänkål.

Osten och kålrabbin var de två produkter som väckte den kanske största förtjusningen.

– En häftig produkt, ser fransk ut. Vacker, robust och rejäl med snygg randning inuti, sa Tage Fyrqvist och Camilla Gunell om osten ”som doftar väldigt mycket lagård och har en egensinnig smak”.

Kombinerad med äppelsirapen smakade osten ypperligt, löd omdömet.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!