DELA
Foto: Annika Orre

Modern dog – dottern anmälde ÅHS

Först fick dottern besked per telefon att ingen hjärt- och lungräddning skulle göras om 87-åriga mammans hjärta stannade under sjukhusvistelsen.

Ett par dagar senare fick hon dödsbudet i sjukhuskorridoren när hon trodde att modern nyss återvänt från röntgenundersökningen.

– Så här får det inte gå till, säger dottern som har kopplat in polisen, patientombudsmannen och Valvira för att utreda mammans död.
Dottern, som vi kan kalla Kerstin, tar emot i lägenheten där hon nu bor ensam. Ett par veckor har gått efter moderns död och tankarna på det som hänt lämnar henne inte.

– Jag är arg, chockad och besviken. Jag vet att mamma hade velat varna andra för så här får det bara inte gå till. Det här blir mammas och mitt sista projekt, säger hon om den process hon inlett mot ÅHS.

Kerstin och hennes mamma flyttade in i den gemensamma lägenheten för ett par år sedan. Kerstin, som är pensionär, tog hand om mamman som hade diagnostiserats med Alzheimers sjukdom.

– Men hon var annars så pigg och levnadsglad. Hon terapired på Sleipner ännu i fjol. Nu i vår såg hon fram mot sommaren och längtade efter att sitta ute i solen.

Så blev det inte.

Läs hela artikeln i tisdagens Nya Åland!