DELA

Moderaterna ligger lågt inför partiledarvalet

De potentiella MSÅ-efterträdarna till Johan Ehn på partiledarposten är ännu i funderingstagen. En enkät har skickats ut av valberedningskommittéen och utnämningen hoppas vara klar inom november månad.
Annette Holmberg-Jansson, Wille Valve, Gun-Mari Lindholm, Petri Carlsson, Nina Lindfors och Mika Nordberg har alla nämnts som möjliga efterträdare till Johan Ehn. Nya Åland har sonderat terrängen inför det stundande partiledarvalet, men ingen av de vi pratat med är ännu säker på huruvida de tänker ställa sig till förfogande till posten.

– Jag har sagt att jag ska fundera över sommaren och jag överväger allvarligt. Det är en så pass stor grej att jag inte vill säga nej rakt av, det måste övervägas, säger Wille Valve.

Enkätförfrågningar

Tage Silander och Danne Sundman har också nämnts som potentiella efterträdare men båda har tackat nej. Gun-Mari Lindholm och Petri Carlsson har inte gått att nå.

Valberedningskommittén har skickat ut en enkät för att få in synpunkter på partiets framtid samt pejla läget av intressenter till förtroendeposter i partiet, däribland partiledarposten.

– Vi har fått in en del synpunkter, men inte behandlat dem ännu, säger Roger Jansson som sitter i kommittén.

– Vi frågade bland annat om de anser att storleken på 10 personer är lagom och om det borde finnas särskilda intresseinriktningar inom styrelsen. När det gäller ordförandefrågan skickade vi ut en skild intresseförfrågan.

Valet av ny frontfigur väntas vara klart inom november månad.

Under tiden är det lugnt på partifronten, säger avgående partiledare Johan Ehn.

– Året efter valet brukar vara lugnare. Valåret är en tid som tar ganska mycket kraft och energi av organisationen, så det här är lite av ett mellanår. Vi vill ge partiet tid att diskutera hur framtiden ska se ut.