DELA
Foto: Jonas Edsvik

MKAB testar kontantlöst

Mariehamns kontorsmaskiner testar att sluta ta emot kontanter. Testperioden har redan pågått i en månad och fortsätter troligtvis till årsskiftet.

– Om det blir mycket klagomål går vi tillbaka, säger vd Johnny Danielsson.
Enligt Danielsson betalar mindre än tio procent av kunderna med kontanter och kontanthanteringen har minskat drastiskt de senaste åren.

– Det är många som betalar med betalkort och via fakturering. Vi har dock ändå en växelkassa om någon inte kan betala på ett annat sätt än med kontanter.

Att slippa en kontantkassa gör jobbet smidigare, menar Danielsson.

– Det är ändå så pass liten del av betalningarna som sker med kontanter och det sparar en del arbete. Bland annat slipper man att räkna kassan och se till att det finns växelpengar.

Det är också säkrare med mindre kontanthantering.

– Det är en annan aspekt, men har inte varit avgörande för beslutet.

Än så länge har en privatkund klagat över den kontantlösa betalningen, men Johnny Danielsson påpekar att det ännu bara är på prov.

– Om det blir mycket klagomål går ni naturligtvis tillbaka till kontanthantering. Särskilt äldre personer kan sakna möjlighet att betala med kort.

MKAB är inte ensamma om att enbart ta betalt med kort eller faktura.

– Vi är absolut inte det enda företaget som gjort så här. Det går till exempel inte att betala kontant hos tandläkaren heller.

MKAB största kundkrets är kommuner och företag och där betalas det mesta genom fakturering. Också webbutiken vänder sig till företag.

– Vi har pratat om hur vi ska kunna göra webbutiken mer tillgänglig för privatpersoner, men än så länge finns ingen betalkortsfunktion där. De företag som beställer via webbutiken faktureras som vanligt, säger Johnny Danielsson.