DELA

Mjölkpriset sänks igen

ÅCA sänker avräkningspriset för mjölk igen.

– Det är en tung marknad för mejeriprodukter just nu, säger ÅCA:s vd Johannes Snellman.
I slutet av juli förra året sänkte ÅCA avräkningspriset på mjölk från 35 cent per liter till 33 cent per liter. Igår onsdag, trädde ytterligare en sänkning i kraft. Vilka summor det rör sig om den här gången det vill man inte berätta.

– Det är inte offentligt men det stämmer att vi har sänkt priserna, säger Johannes Snellman.

Att den globala produktionen av mjölk i dag är för stor i förhållande till efterfrågan en av orsakerna till att mejeriindustrin går på knäna med sänkta avräkningspriser på mjölk som resultat.

– Vi har ett mjölköverskott inom EU och man betalar inte mer för mjölken än man måste. Avregleringen av mjölkkvoterna tidigare i år spelar en viss roll i den här prissänkningen. Det är väldigt utmanande att jobba inom branschen just nu. En cents sänkning på mjölkpriset blir stora summor på ett år, säger centralandelslagets styrelseordförande Trygve Sundblom.

När beskedet om prissänkningar kom förra gången sade du att man passerat gränsen för vad som är lönsamt för mjölkbönderna. Hur tänker du kring den nya sänkningen?

– Det är så här marknaden ser ut. Men det är tufft. Jag oroar mig för hur folk ska orka. Det finns varken politisk vilja eller muskler till en lösning nu. Vi måste förlita oss på marknadskrafterna för att ta oss ur det här, säger han.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.