DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ministrarna möts om klumpsumma

För första gången har diskussionen om höjd klumpsumma tagit klivet in i riksregeringen där den hör hemma.

Det säger finansminister Mats Perämaa (Lib) som trots besvikelsen ser en liten ljusglimt.
När regeringen i Helsingfors i torsdags presenterade statens budgetförslag för nästa år stod det klart att avräkningsgrunden för klumpsumman inte höjs, ett besked som förstås väckte besvikelse på Åland. En höjning hade inneburit ytterligare 15 miljoner euro till Åland 2017.

Riksregeringen skyllde på att det fanns juridiska hinder för en ändring. Det håller Mats Perämaa inte med om.

– Min åsikt är att regeringen gömde sig bakom juridiken. Redan för flera år sedan konstaterade Ålandsdelegationen att det är en politisk fråga. Uppenbarligen fanns inte den politiska styrkan.

Fortsätter diskutera

Mats Perämaa och finansminister Petteri Orpo har kommit överens om att träffas och fortsätta diskutera en höjning av klumpsumman.

– Först ska vi analysera finansministeriets beredning och vi har för avsikt att fortsätta hävda att avräkningsgrunden bör höjas. Att bemöta påståendet om juridiska hinder blir det första vi gör.

Ännu har han inte funderat på vad statsminister Juha Sipilä menade när han på presskonferensen i torsdags berättade om den uteblivna höjningen av klumpsumman men samtidigt sa att regeringen kan titta på annat som kan gynna Åland.

– Det blir intressant att ta reda på vad han avsåg.

Går det att lita på hans ord efter flera bakslag?

– Alla vet vad statsministern sa på förhand. Det är fortfarande han som ska visa att hans ord gäller.

 

Läs mer i papperstidningen eller E-nyan!