DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nyan Play: Minihästar på Strömsgården i Vårdö

Klicka här för att se Nyan Play-klippet med hästarna.

Äldreboendet Strömsgården i Vårdö fick finbesök i går när de amerikanska minihästarna Roller och True förgyllde de boendes dag.

Men visst var det lite märkligt med hästar som spatserade omkring inomhus.
Ett tiotal boende och en handfull vårdare spanade nyfiket ut genom fönstret när hästtransporterna anlände. Roller och True leddes in av Therese Eriksson och Sanna Kortman, mor och dotter, som hade kommit ända från gården i Saltvik där hästarna går i lösdrift med islandshästar.

Roller och True är amerikanska miniatyrhästar som hämtades från Sverige för cirka ett år sedan. Avsikten var att de skulle få ägna sig åt agility och vara utställningshästar men eftersom True redan då hade börjat tjänstgöra som terapihäst bland sängliggande patienter på sjukhus så fortsatte verksamheten på Åland i företaget Ax terapihästar.

– Hästarna är väldigt lugna och inte alls rädda. De är sociala, gillar uppmärksamhet och tycker om att bli klappade. De är nästan som knähundar.

För de boende var hästbesöket ett roligt inslag och många kom ihåg när de själva levde nära hästar.

Som avslutning på besöket klapprade hästarna iväg på sina små hovar till Inga Nordbergs rum. Inga hade fått besök av sin kusin Bojan Sviberg med dottern Susan Sviberg som blev mäkta överraskade när hästarna promenerade in.

Läs mer i måndagens Nya Åland!