DELA

Härifrån kommer minan som hittades i Rödhamnsfjärden

En mina ska ha siktats i farleden nära Rödhamn, enligt uppgifter till Nya Åland. Polisen är inkopplad och även militär, efter ett beslut i landskapsregeringen.
– Vi har beslutat att begära handräckning av militärt slag, säger lantråd Katrin Sjögren (Lib) när Nyan ringde på måndag eftermiddag.

– Militären och polisen samarbetar, men begäran ska göras i samråd med landskapsregeringen. Utgångspunkten är att vi ska klara oss med egen polis och med civila medel, men men behövs det handräckning så ska det ske så snart som möjligt.

– Vi har fått information om att det finns en mina på ett ganska stort djup. Vi har markerat den på våra kartor och förmedlat informationen vidare till landskapsregeringen och polisen på Åland.

Det berättar Axel Ramberg, fältchef vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, till Nya Åland.

– Det är lantrådet som leder uppdraget – vi följer med det här. Men enligt våra uppgifter utgör den här minan ingen fara. Den ligger i Rödhamnsfjärden, på över 20 meters djup.

Minan påträffades enligt Axel Ramberg igår av ett dykningssällskap. Sjöbevakningen har inte själva dykt efter minan.

– Vi fick tillräckliga uppgifter av dykningssällskapet – de hade tagit bilder.

Kansliminister Nina Fellman, som också var med på samrådsmötet när landskapsregeringen beslutade att begära handräckning från militären, säger att minan är från första världskriget. I övrigt hänvisar hon till polisen.

Texten uppdateras.

Vet du mer? Tipsa Nya Åland, ring 0457 313 4444 eller mejla oss på redaktion@nyan.ax