Midsommarstången pyntas trots regn och rusk

Flitens lampa lyser i branddepån i Storby på midsommaraftons eftermiddag. Här sitter nämligen ett gäng och lövar sträcken till Storbys stång. Över tre kilometer garn med löv behövs till det som enligt Storbyborna är Ålands längsta midsommarstång, 28,3 meter.
– Normalt gör vi det vid stången, men i år flyttade vi hit.
Orsaken är förstås vädret. Regn och hård blåst är ingen bra kombo för att pynta en midsommarstång. Eller resa den för den delen. Därför flyttades resningen fram till klockan 20 på midsommarafton, eller tills vädret tillåter en trygg resning.

Till Storbys stång hör korsarmar, flera tunnband, kronor och tofspinnar. Till kronorna krävs 3500 tofsar som binds under vintern. Tunnbanden, stora blomkransar, ska traditionellt bindas med specifika blommor, men i år när många sommarblommor redan blommat ut har man fått kompromissa med att lägga till lite färgat papper.
Till sträcken hjälps alla åt. En knyter, ett par plockar blad och gör rosetter och en snurrar upp på en pinne. Ett riktigt lagarbete!

Janke Eriksson fixar till segelkorset med fyra segelbåtar som sybmoliserar sjöfarten.
– Seglen på båtarna sätts på plats för varje år, det är sådant som blåser sönder, säger han.
Till sin hjälp har han Bo Ekblom.
– Jag är med för första gången. Jag har bara varit med på resningen tidigare, men nu har Janke visat och lärt mig, säger han.