DELA
Foto: Stefan Öhberg

Maxinge satsar stort på solceller

Gallerian Maxinge i Jomala går in för att bygga Ålands största solcellsanläggning på sitt tak. Solcellerna förväntas stå för hälften av gallerians energibehov under den mest solintensiva perioden.

Maxinge skriver i ett pressmeddelande att man tecknat avtal med Solel Åland Ab om en anläggning med en toppeffekt på 330 kW, som väntas minska gallerians koldioxidutsläpp med 109 ton per år.

”Vår satsning på solenergi är en del av den större gröna omställning som vi driver för att skapa en hållbar verksamhet. Tillgången till mer förnybar energi i samhället är avgörande för att kunna bromsa klimatförändringarna i tid,” skriver Dan-Johan Dahlblom, Maxinges vd, i pressmeddelandet.

Solcellsanläggningen byggs på en del av taket av fastigheten och förväntas fylla hälften av köpcentrumets energibehov under den mest solintensiva perioden. Satsningen är ett samarbete mellan Sparhallen och Maxinge. Respektive bolag bygger största möjliga anläggning såsom mikroproducenter på sin del av takytan.

”Solcellssatsningen adderar viktig ny grön energi samtidigt som den stöttar energibehovet speciellt under sommarmånaderna då mycket energi krävs till alla våra kylar”, säger Petra Sjöberg, butikschef vid Sparhallen.

Det finns fortfarande utrymme för fler solceller, något som Dan-Johan Dahlblom menar att kan bli aktuellt längre fram. Speciellt om regelverket förenklas.

”Målsättningen är att kunna bedriva en hel klimatneutral verksamhet.”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp