DELA
Foto: Jonas Edsvik

Martin fixar urgamla klockor

Martin Nordlund är Ålands ende verksamma urmakare och med 60 års erfarenhet i bagaget vet han hur man reparerar den mest krångliga klocka.

– Man måste ha tålamod. Det duger inte att bli arg och slänga saker omkring sig.
Martin Nordlund har sin klockverkstad nere i källaren hemma i 1970-talshuset i Hammarland Kattby. Det är ordnat och organiserat.

– Jag vågar inte blanda delarna med varandra. Det är bäst att ha varje sak för sig och göra en sak i taget, säger Martin och visar upp urverket han arbetar med just nu som hör till en 40-tals väggklocka i trä och etsat glas.

Armbandsklockor ger han sig inte på längre, inte sedan synen började svika. Men han har fortfarande en strid ström med kunder som behöver få sina väggklockor lagade. Allt från gamla guldpendyler till moraklockor har han reparerat genom åren.

– De äldsta jag har hållit på med är från 1600-talet någon gång. Då blir man lite mer försiktig.

Alla urverk har ungefär samma utformning och består i huvudsak av mässing, berättar Martin. Reservdelarna beställer han från riket och på verkstadsbordet står en stor svarv som också fungerar som borr.

– Det vanligaste felet är att lagerhålen, fjädrarna eller bussningarna är slitna.

Just fjädrarna utsätts för mycket slitage när klockorna dras upp. För det är mekaniska urverk det handlar om. De elektriska är det ingen idé att laga alls, menar Martin.

Läs mer i fredagens Nya Åland!