DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>SLÄCKT Så här ser det ut där markbranden härjade under söndagen. Orsaken till branden vet man fortfarande ingenting om.

Markbrand i Kalmarnäs

Ett larm om markbrand i Kalmarnäs ledde till stort pådrag under söndagen.

– Orsaken till branden är fortfarande oklar, säger brandmästare Krister Koskinen.
Händelsen inträffade vid lunchtid och omfattade ett område på cirka 20 x 20 meter. Tack vare att branden upptäcktes i ett tidigt stadium kunde Räddningsverket snabbt vara på plats för att släcka branden. Jomalas frivilliga brandkår deltog också i släckningsarbetet och sammanlagt användes 6 000 liter vatten för att släcka markbranden.

– Jag ska åka ut och kolla till platsen ikväll så att ingenting återantänder. Efter det ska allting vara lugnt, säger Koskinen.

Vad som orsakade branden är fortfarande okänd. Koskinen vill inte uttala sig om det finns misstanke om brott. Han säger att platser kan självantända när det är väldigt torrt och att man därför inte utesluter det alternativet.

– Det är inte vanligt men risken finns. Vi utesluter ingenting, säger han.

Om någon ytterligare utredning om brandorsaken ska göras är upp till polisen. Under släckningsarbetet fanns en polispatrull på plats men hur man tänker gå vidare vet man fortfarande inte.

– Saken kommer att diskuteras under morgondagen, säger äldre konstapel Lena Mansén.

Ingen person eller byggnad kom till skada till följd av branden.

För tillfället råder eldningsförbud på hela Åland.