DELA
Foto: Mira Arkitektstudio/Micko Koskinen

Mariepark byggs om till hotellstugby

Mariepark kan förvandlas till ett poolområde som lockar i land turisterna från färjorna.

I planen ingår en nybyggd hotellstugby med 300 bäddar. Investeringen beräknas uppgå till mellan 3,7 och 4,5 miljoner euro.
Mariepark Ab, med Dennis Jansson som styrelseordförande och Pontus Grönberg som vd, har lämnat in ansökan om stadsplaneändring för att möjliggöra anläggandet av en ny hotellanläggning med poolområde till stadsstyrelsen som tar upp ärendet på mötet på torsdag. I ansökan ingår också anhållan om möjlighet till förlängning av det nu gällande arrendeavtalet för marken.

Mariepark, som äger huset, har under många år försökt hitta en lösning för området som skulle accepteras av alla parter.

– Det här är den bästa idén som tagits fram sedan vi fick nej på vår tidigare ansökan om att ändra stadsplanen för att möjliggöra en evenemangspark. En stugby med pooler och vattenrutschbanor stör inte grannarna eftersom den är öppen dagtid under årets fem-sex varma månader, säger Dennis Jansson som hoppas på en snabb behandling av ärendet så att processen med projektering och finansiering kan inledas så fort som möjligt.

300 nya bäddar

Skisserna har tagits fram av Mira arkitektstudio/Micko Koskinen. Poolområdet skulle byggas upp söder om huset på det tidigare rockfestivalområdet. Stugor på 36 kvadratmeter – med två sovrum, vardagsrum och badrum – byggs och den scenbyggnad som finns i dag tas bort. I Mariepark-husets bottenvåning kan duschar och omklädningsrum inrymmas. Poolområdet kommer också vara öppet för allmänheten.

– Mariehamn behöver många fler hotellbäddar än vad det finns i dag. Stugorna skulle öka hotellkapaciteten med 300 bäddar i centrala Mariehamn, förklarar Dennis Jansson.

Några av stugorna handikappanpassas.

Ett utkikstorn byggs på områdets högsta punkt, parkeringsplatser för gäster anläggs inne på området med infart från söder och norr. Inga nya vägar dras och inga nya infarter anläggs.

– Det finns garanterat efterfrågan på en sådan här anläggning. Vi tror att vi ska kunna ro i land satsningen om stadspolitikerna kan enas om stadsplaneändringen och möjligheten till förlängd arrendetid. Det här är en produkt som inte finns i dag, utom möjligen i Käringsund. Här skulle gästerna ha tillgång till allt som Mariehamn har att erbjuda.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!