DELA

Mariehamnsmuseet hyllar självstyrelsen och jazzen

Miniatyrstadens vänner arrangerar en pianokonsert med Vladimir Shafranov på Mariehamnsmuseet i kväll tisdag klockan 19.Konserten är en hyllning till den åländska självstyrelsen såväl som till jazzen – som båda fyller 100 år.

Så här skriver Jerker Örjans i ett pressmeddelande om jubileumskonserten:

”Det råkar sig så att självstyrelsens tillblivelse sammanfaller med jazzens. Samtidigt som Ålandsfrågan blir aktuell på Åland 1917 möts i Louisiana i Förenta Staterna europeisk marschmusik, afroamerikaners sorgsna blues och suggestiva västindiska rytmer. I den sjudande kulturella smältdegeln Storyville – hamnkvarteren i New Orleans – fusionerades dessa tre element under en tidsrymd av cirka fyra år för att 1921, med de första skivinspelningarna, uppenbaras för den stora allmänheten som någonting helt nytt och revolutionerande: jazz, Amerikas omvälvande bidrag till världsmusiken.”

Örjans menar att även åländska sjömän med säkerhet besökte Storyville under dessa jazzens första sjudande år.

”Ubåtskriget i Europa tvingade fartygen över Atlanten till Mexikanska golfen och hamnarna invid New Orleans. Hösten 1917 lastade i Gulf Port, New Orleans uthamn, samtidigt fem åländska fartyg: Prompt, Parchim, Professor Koch, Frida och gamla träbarken Diaz. Något längre österut i Golfen, i Pensacola, låg samtidigt åländska fyrmastbarken Lawhill. Vi kan vara övertygade om att sjömännen besökte Storyville. Bevis för detta kommer att presenteras”, skriver Örjans.

I kväll tisdag klockan 19 hyllas såväl jazzen som den åländska självstyrelsen på Mariehamnsmuseet. I hyllningskonserten, som har fri entré, spelar den åländske pianisten Vladimir Shafranov musik från jazzens allra första år. Det gör han på ett piano, byggt på 1910- eller 1920-talet, som Mariehamnsmuseet erhöll i en donation tidigare i år.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp