DELA
Foto: Minna Wallén

Mariehamnskort ska vidga fisketurismen

Ett gemensamt fiskekortsområde bestående av landskapets vatten i stadens närhet samt stadens vatten kan snart bli verklighet.

– Jag tycker det här är positivt och ännu ett steg i att förbättra förutsättningarna för fritidsfiske på Åland, säger Fastighetsverkets vd Stefan Rumander.
Landskapets fastighetsverk förvaltar de landskapsägda vattenområden som finns runt Åland och Fastighetsverkets vd Stefan Rumander och Roger Nordlund, tidigare Fastighetsverkets projektledare för fiskeutveckling, föreslog tidigare i somras i ett brev till infrastrukturnämnden att man skulle skapa ett gemensamt sportfiskekort för stadens vattenområden och landskapets vattenområden söder om Mariehamn. Enligt förslaget skulle ett sådant ”Mariehamnskort” stärka stadens profil som turiststad.

– Det är ingen ändring för mariehamnarna men möjliggör för turist-Åland och turistföretagen att sälja paket, säger Rumander.

Kortet skulle enbart berättiga till fiske med handredskap och ”catch and release-principen” skulle vara gällande. Varje fiskare skulle endast ha rätt till en matfisk per dag.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!