DELA
Foto: Erkki Santamala

Mariehamns taxi krymper

Under de senaste åren har över hälften av åkarna i Mariehamns taxi lämnat bolaget.

Missnöjet med styrelsen är stort.
För drygt tre år sedan hörde 24 av de sammanlagt 26 åkare som har trafiktillstånd i staden till Mariehamns taxi. Marknadsföringsbolaget dominerade på marknaden. Snart finns det bara 11 åkare kvar.

Det började med att Marina Bergström hoppade av och bildade City taxi. Hon fick sällskap av Tomas Hellström. I en intervju i Nya Åland i augusti 2013 uttryckte båda missnöje med utvecklingen inom Mariehamns taxi, både kundservicen och stämningen i bolaget hade enligt dem försämrats.

Bröt mot avtal

Efter det var det ganska lugnt tills nu i våras. Då sade styrelsen upp två åkare och då hettade det till igen.

– Motiveringen var att de inte följde det interna regelverket som förbjuder körningar utanför de schemalagda arbetspassen. De hade brutit mot bolagets transportörsavtal som man tvingas underteckna för att få köra åt bolaget, säger en åkare som vill vara anonym.

– De två som sades upp hade bilar som kunde ta rullstolar och kunderna började ringa direkt till dem. Det är klart att man kör då. Dels säger lagen att den som har ett trafiktillstånd alltid bör ställa upp, dels handlar det om kundservice. I växeln fick ju kunderna bara svaret att det inte fanns någon på jobb som kunde köra dem.

Efter uppsägningen har flera valt att hoppa av. Under några månader noterar Mariehamns taxi ett minus på åtta åkare.

Tog kontakt tidigt

Då Nya Åland pratar med några av avhopparna framgår det att just transportörsavtalet retar upp många.

En anledning är att de som är på jobb inte alltid räcker till, det har hänt att kunder missat både flyg och färjor bara för att åkarna inte får köra extra.

– Anders Wiklöf tog tidigt kontakt och föreslog att det bildas ett nytt bolag som ger bättre service åt hotell Arkipelags gäster, säger en åkare.

– Många äldre mariehamnare vill åka med chaufförer som de känner till sedan tidigare och väljer att ringa direkt till bilen. Ska vi säga nej då? Om någon får många nej och klagar hos landskapet skulle det leda till en varning för att vi inte följer kraven i trafiktillståndet. Transportörsavtalet gör att vi kommer i kläm, säger en annan.

Ytterligare en orsak till avhoppningarna är att åkarna känner sig toppstyrda och att styrelsen inte håller dem informerade om vad som är på gång i bolaget.

– Styrelsen glömmer att vi är egna företagare.